Zeg je Pinterest, dan gaat het al snel over ‘pins’. Maar wat zijn pins nou eigenlijk en welke soorten pins gebruik je? Ik merk vaak dat mensen helemaal niet weten dat er meerder opties zijn. Ik vertel je graag alles over de zes verschillende soorten pins én waarom jij als bedrijf vandaag nog moet beginnen om ook deze pins te maken.

Let op: pins kunnen er op een computerbeeldscherm anders uitzien dan op je telefoon.

1. Wat is een ‘gewone’ pin op Pinterest precies?

Iedere foto op Pinterest noem je een pin, die pin (dus eigenlijk iedere afbeelding) linkt door naar jouw website, blog of webshop. Door op de link te klikken vind je meer informatie over de betreffende pin. Dit kan een recept, korte uitleg, tip of blogartikel zijn.

Veel webshops zetten pins in door een pin te linken naar het betreffende product in de webshop. Zo zorg je dus dat mensen direct het product op de afbeelding kunnen shoppen! Pinterest is dus heel interessant voor bedrijven.

Verticale pins scoren beter dan vierkante of horizontale pins (formaat 2:3 – zie hieronder)

 

2. Carrousel pins

Een carrousel pin bestaat uit meerdere afbeeldingen achter elkaar waar je doorheen kunt swipen. Je herkent een carrousel aan het cirkeltje rechtsboven op de afbeelding met bijvoorbeeld 1/4 er in. Dit betekent dat deze carrousel 4 pagina’s bevat waar je doorheen kunt swipen.

Met carrousels kun je verschillende functies van jouw product laten zien of verschillende recepten van een weekmenu, of een een interieur vanuit verschillende hoeken laten zien. Of je laat meerdere producten zien.

De carrousel pins zijn gewoon zichtbaar tussen de ‘standaard’ pins. Een carrousel kan maximaal 5 pagina’s bevatten . Je kunt iedere carrousel-pagina naar dezelfde pagina in je website doorlinken. Maar het is ook mogelijk iedere carrousel-pagina naar een andere pagina in je website te linken. Wat je ook kiest, zorg dat je het de gebruikers van Pinterest zo makkelijk mogelijk maakt. Zorg dat ze altijd op de juiste webpagina uitkomen.

 

3. Verzameling pin of collection pin voor webshops

Aan een verzameling pin (oftewel collection pin) kun je direct producten taggen of koppelen. Er worden maximaal 3 producten direct onder je afbeelding getoond. Zo kun je dus aan een sfeerfoto van bijvoorbeeld een interieur, direct een aantal producten uit die foto taggen. Zo maak je het gebruikers nog makkelijker naar jouw website of webshop te gaan en direct te shoppen. Je kunt tot maximaal 25 producten taggen.
Let op: er is wel een groot verschil tussen de weergave op een computer of telefoon. Via je computer (op een groot beeldscherm) zie je direct de producten in beeld en kun je door alle 25 producten scrollen. Op je telefoon moet je daarvoor eerst een stuk naar beneden scrollen, voordat de producten in beeld zichtbaar zijn.

 

4. Rich pins of uitgebreide pins

Voor rich pins of uitgebreide pins (de Nederlandse term) moet een stukje html-script in je website gezet worden. Pinterest haalt dan automatisch informatie uit de metadata van jouw website. Zodra je iets verandert op jouw website, wordt de informatie bij de rich pin ook automatisch bijgewerkt in Pinterest.

De 3 meest gebruikte rich pins zijn:

  • Artikel pins: speciaal voor bloggers; De titel en het intro worden automatisch uit de website overgenomen
  • Recepten pins: voor foodbloggers: De ingrediëntenlijst wordt automatisch uit de website overgenomen.
  • Product pins: voor webshops. De titel/productnaam, prijs en productomschrijving worden automatisch uit de website overgenomen.

 

5. Video pin

Videocontent wordt steeds populairder! Ook op Pinterest! Zo zorg je voor meer betrokkenheid, het is dus zeker de moeite waard om video pins in te zetten.

Video pins zet je voor meerdere doeleinden in, bijvoorbeeld:

  • How to video’s: laat zien hoe je iets maakt. Dit wordt veel ingezet voor DIY (Do it Yourself), mode, interieur, recepten
  • Product demo’s: laat zien hoe een product werkt of hoe iets eruitziet bijvoorbeeld beauty, interieur, mode, webshops
  • Simpele animaties: heb je geen video? Gebruik dan bewegende teksten en beelden, waardoor het een video lijkt en je dus de aandacht trekt.

Video pins hebben over het algemeen een lagere click-rate dan gewone pins. MAAR, ze worden wél vaker bewaard, en laat dat nou net interessant zijn! Ze dragen bij aan je naamsbekendheid en zijn daarmee een waardevolle toevoeging aan je “gewone” pins.

 

6. Storypin

Aan een Storypin kun je niet één, maar meerdere foto’s en/of video’s toevoegen. Hierdoor vertel je met meerdere foto’s en/of video’s die bij elkaar passen een verhaal. Vergelijkbaar met de stories op Instagram dus.

Het grote verschil tussen een Instagramstory en een storypin zit in de tijd die het zichtbaar blijft. Een story op Instagram verdwijnt na 24 uur (tenzij je het opslaat als ‘hoogtepunt’) en een Storypin op Pinterest blijft eeuwig bestaan. Echt een top idee van Pinterest. Het kost natuurlijk best wel wat tijd om goede stories te maken, net als bij Instagram. Fijn dus dat ze niet na 24 uur verdwijnen maar lekker lang houdbaar zijn. Net als alle soorten pins.

Wist je trouwens dat pins maanden tot jaren bezoekers naar je website kunnen brengen? Pinterest berichten zijn niet binnen 24 uur al oud nieuws, zoals alle ander social media berichten. Keer op keer en maand na maand brengen ze steeds weer geïnteresseerde bezoekers naar je website.

Deze Storypin is nog niet voor iedereen beschikbaar in Nederland. Pinterest geeft je een melding als de mogelijkheid voor Storypins aan je account is toegevoegd. Ik verwacht dat dit dé trend van 2021 wordt op Pinterest!

 

Samenvatting soorten pins op Pinterest

Zoals je ziet zijn er heel wat verschillende soorten pins te gebruiken op Pinterest. Welke pin het best voor jou werkt is afhankelijk van het doel van jouw Pinterest-bericht. Zorg dat je eerst de gewone Pinterest berichten onder de knie hebt. Probeer daarna gewoon eens verschillende pins uit en ga ontdekken wat voor jouw product of dienst het beste werkt.

 

Wil je serieus aan de slag met Pinterest voor jouw bedrijf? Boek dan een Pinterest Training op Maat.

De Pinacademie kan ook het volledige accountbeheer overnemen en zorgen voor meer websitebezoekers, leads en klanten.

Meer informatie? Bel 06 317 437 44 of mail naar welkom@pinacademie.nl

 

Bewaar op Pinterest

Vond je dit artikel interessant? Klik op één van de afbeeldingen hieronder en bewaar het op één van je borden op Pinterest.

                                   

Download gratis 100 Pinterest tips voor bedrijven