Incl. dé 5 beste tips om jouw bedrijf te laten groeien door Pinterest in te zetten in jouw marketingstrategie.

Mensen gebruiken Pinterest als inspiratiebron, niet als social media. Dat doen ze vooral door non-branded zoekopdrachten. Pinterest is tenslotte een zoekmachine. Dit is voor jouw product, dienst of merk dé kans om op te vallen. Uit onderzoek van Omnicoreagency.com blijkt dat 72% van de gebruikers Pinterest gebruikt om te beslissen wat zij uiteindelijk gaan kopen. 87% van de gebruikers zelf zegt dat zij daadwerkelijk iets kopen via Pinterest. Wereldwijd zijn er maandelijks maar liefst 2 biljoen zoekopdrachten binnen Pinterest. Hoog tijd om in 2022 eindelijk eens serieus werk te maken van deze visuele zoekmachine.

Is Pinterest nog hetzelfde?

Sinds de COVID uitbraak in 2020 is het gebruik van Pinterest flink toegenomen. De grootst groeiende doelgroep is de Tiktok Generatie/ Generatie Z. Deze doelgroep haakt bij andere social media kanalen af maar groeide juist enorm op Pinterest. En deze jonge doelgroep wil Pinterest natuurlijk graag aan boord houden.

2021 was het jaar dat Pinterest wekelijks, soms wel dagelijks, veranderingen doorvoerde. Van kleine aanpassingen in de statistieken of interface tot grote veranderingen in het algoritme en de introductie van nieuwe features.

Waar Pinterest vooral uitblinkt in het brengen van verkeer naar de website, zijn ze langzaamaan, net als ander kanalen, aan het verschuiven naar het bouwen van een community binnen het platform. Door meer focus op video pins en de nieuwe Idee Pins die niet clickable zijn, blijven gebruikers langer op het platform. Dit is natuurlijk ook om meer ogen op advertenties te krijgen.

Is Pinterest lastiger geworden? Nee, ik denk het niet. Het is wel flink veranderd. En waar Pinterest uitblonk in het brengen van gratis bezoekers naar je website, hebben ze meer tools ontwikkeld waarmee meer mensen jouw content te zien krijgen. Mensen zijn soms geneigd na 3 maanden al af te haken bij Pinterest. Bij Pinterest moet je een langere adem hebben, het duurt wat langer voordat het echt op gang komt.

Maar eerlijk gezegd… hoe lang zet jij Facebook en Instagram al in voor je bedrijf? Stel je eens voor dat je daarbij ook al na 3 maanden was afgehaakt. Net als alle kanalen veranderd Pinterest ook. En door mee te gaan met de veranderingen, mee te gaan met de flow, zul je zien dat Pinterest een hele waardevolle tool is die niet mag ontbreken in je marketing mix.

“Jouw doelgroep komt niet naar Pinterest om meer likes te krijgen,

of om te zien wat iedereen aan het doen is.

Ze zijn daar om te vinden wat ze zelf echt leuk vinden,

wat echt bij hen past.”

Pinterest

Wat werkt er wél op Pinterest in 2022?

Inspireren is altijd het doel van Pinterest geweest. Dat blijft, ook in 2022! Pinterest blijft dé plek om inspiratie op te doen voor dingen die je wilt maken, kopen of doen. Of dat nu een nieuw interieur, zomervakantie, nieuwe outfit of gezond recept is.

Waar de focus voorheen lag op zoveel mogelijk pins maken, gaat het nu veel meer om de kwaliteit dan de kwantiteit. Zorg voor voor goede content voor Pinterest. Dat is veel meer dan zomaar een plaatje of foto posten. Geef inspiratie, tips, ideeën etc.

Daarnaast is het belangrijk dat je de verschillende soort pins afwisselt. Plaats niet alleen maar de gewone “statische” pins. Maar wissel deze af met video pins, product pins, Idee Pins en advertenties.

Interactie was er niet of nauwelijks op Pinterest. Met Idee Pins veranderd dit. Naast gewone reacties en interactie introduceert Pinterest Takes. Daarmee kunnen mensen reageren op een Idee Pin door middel van video. En zo laten zien hoe zij jouw recept gemaakt hebben of met jouw tips een DIY hebben gemaakt. Hoe zij hun draai (take) aan jouw pin hebben gegeven.

Daarnaast ontwikkeld Pinterest steeds meer tools om te shoppen. Zo is er inmiddels de winkelen-tab waar je webshop rechtstreeks gekoppeld is aan Pinterest en kunnen in Idee Pins links naar je webshop opgenomen worden.

5 TIPS VOOR MEER GROEI OP PINTEREST IN 2022

1. Lift mee op succes van nieuwe features: Ideepins

Hierboven noemde we al even de inzet van Ideepins. Sinds november 2021 is deze nieuwe soort pin eindelijk ook in Nederland uitgerold. Een idee pin lijkt op een Instagram story maar heeft als groot voordeel dat het niet verdwijnt na 24hr. Ze blijven altijd bestaan. Dit betekent dat ideepins veel waardevoller zijn dan stories. Helemaal als je weet dat je je insta stories kunt hergebruiken als ideepin. Door ze op Pinterest te plaatsen bereik je langere tijd meer mensen en vergroot je je aantal volgers.

Een nieuw tabblad binnen Pinterest, de ‘Kijk tab’ (á la Tiktok) bundelt alle ideepins op Pinterest samen en zorgt voor een nieuwe feed met alleen Ideepins.

Pinterest richt zich steeds meer op shoppen dat zie je ook terug in de Idee pins waarin je links naar je webhop of affliate kunt opnemen

Lees hier meer over het effectief inzetten van Idee Pins.

2. Start met het plannen van je content

Pinterest gebruikers zetten Pinterest al heel vroeg, in de inspiratiefase in. Dit is helemaal aan het begin van het aankoopproces van bijvoorbeeld een nieuw interieur of nieuwe garderobe. Zorg dus dat jij direct al in die startfase aanwezig bent met jouw merk, product of dient. Pinners zijn namelijk echte planners!

Ook seizoensgerelateerde zoekopdrachten (zoals bijv Pasen of zomervakantie) beginnen al tot 2 maanden eerder. Dat betekent dat je begin van het nieuwe jaar al je content rondom voorjaar en pasen gaat plannen. De uitzondering hierop is Kerst, daar wordt al 4-5 maanden voor de Kerstdagen gezocht naar kerst-inspiratie op Pinterest.

Maak gebruik van een contentkalender en breng grote feestdagen of belangrijke periodes binnen jouw branche goed in kaart. Plan vervolgens je content voor het thema 6-9 weken daarvoor in. Zo ben jij goed zichtbaar op Pinterest tijdens de piek met zoekopdrachten rondom dit thema!

Belangrijk is en blijft: hoe kun jij mensen inspireren met jouw content.

3. Hergebruik je content

Pinterest heeft aangegeven dat nieuwe “verse” content pinnen beter werkt dat je oude pins blijven repinnen. Daarvoor kun je content die je al hebt gemaakt voor andere kanalen hergebruiken. Heb je video beeld? Zet dat ook in als video pin op Pinterest. Heb je geen video’s? Door 5 tot 10 foto’s achter elkaar te zetten kun je ook (bewegend) video beeld maken. Canva.com is daar een hele goede tool voor. Zo kun je eenvoudig verschillende stappen binnen een recept of interieur DIY laten zien.

En als je veel stories post op Instagram is het zeker een aanrader om deze beelden te hergebruiken als ideepin op Pinterest. Ideepins en stories hebben hetzelfde formaat waardoor je die content niet hoeft aan te passen of te comprimeren. Belangrijk is dat je content mensen inspireert. Niet alle instagram story content is interessant voor Pinterest.

4. Zoekwoorden Pinterest SEO

Dat Pinterest geen social media is weet je nu inmiddels. Maar pas op het moment dat je het gaat inzetten als een zoekmachine gaat Pinterest echt voor je werken. Op verschillende plekken binnen Pinterest (denk aan account-beschrijving en pin-beschrijving) kun je relevante zoekwoorden kwijt waarvan jij weet dat je doelgroep er op zoekt en waar jij op gevonden wilt worden. Verwerk deze zoektermen overal in je account, borden, pins en content.

Maak vooral geen een crea-bea omschrijvingen met leuke tekens en een “gezellige” tekst. Gebruik juist concrete en duidelijke zoektermen in de vorm van een beschrijvende omschrijving waar de pin over gaat en wat pinners kunnen verwachten bij het gebruik van jouw produc of dienst.

5. Statistieken Resultaten en Trends

Na het toepassen van bovenstaande tips ben je er nog niet (helemaal). Pinterest inzetten als marketingtool binnen jouw marketingstrategie gaat gepaard met een leercurve. Door regelmatig naar je statistieken en rapportages te kijken zie je welke content items het goed doen en welke pins minder verkeer opleveren. Maak meer pins van wat goed werkt.

Door je te verdiepen in je doelgroep op Pinterest kun jij sterke content creëren die beter aansluit bij de wensen en behoeften van jouw ideale klant. Goed om te realiseren dat de meeste trends zo’n 6 maanden on topic blijven en daarna verdwijnen. Onderzoek door Pinterest wijst uit dat er op Pinterest ongeveer 20% langer actief op Trends wordt gezocht dan op social media kanalen of google.

Lees hier de Pinterest trend voorspellingen voor 2022

BONUS TIP

Adverteren binnen Pinterest is het afgelopen jaar ook flink gegroeid. Het is hét kanaal waarin je je ideale doelgroep kunt beïnvloeden in een vroege inspiratiefase van het aankoopproces.
Een groot voordeel is dat de kosten voor Adverteren op Pinterest lager zijn dan andere kanalen. De resultaten zijn er absoluut niet minder om, dus grote kans dat adverteren op Pinterest ook voor jouw markt heel interessant is.

Wil je advies over adverteren op Pinterest? Of wil je Pinterest adverteren uitbesteden? Wij helpen je graag! Bel 06-31743774 voor geheel vrijblijvend advies!

Zie jij ook de waarde in van Pinterest voor jouw bedrijf maar begin je net pas? Download de 100 tips voor bedrijven of vraag de Quick scan aan via welkom@pinacademie.nl

Bewaar op Pinterest

Vond je dit artikel interessant? Klik op één van de afbeeldingen hieronder en bewaar het op één van je borden op Pinterest.

          

Download gratis 100 Pinterest tips voor bedrijven