In deze eerste Podcast wil ik het hebben over: Waarom nou eigenlijk Pinterest?

Pinterest is lang over het hoofd gezien, zat een beetje in een dooie hoek. En het werd, soms nog steeds,  gezien als een vrouwen hobbydingetje.

Een klant vertelde laatst dat Pinterest voor hen een bijdingetjes was. Maar… ze zagen in hun statistieken dat ze wel steeds meer bezoekers haalden uit Pinterest. Veel meer dan uit Instagram en Facebook. Waar ze juist heel erg veel tijd in steken. Dus… wat nu als ze van Pinterest eens serieus werk zouden maken.

En dit is wat ik heel vaak hoor of zie. Pinterest wordt er bij gedaan. Vaak zitten bedrijven zo vastgeroest in de geijkte kanalen. Kanalen die steeds lastiger worden. Dat we een kanaal dat keihard voor ons werkt gewoon over het hoofd zien.

Voor wie is Pinterest bedoeld.
In Nederland zijn er 4,2 miljoen Pinterestaccounts. Dit bestaat uit ongeveer 80% vrouwen en 20% mannen. Het is algemeen bekend dat de vrouw altijd beslist. Dus als jouw doelgroep vrouwen is, zit je helemaal goed op Pinterest

Waarvoor gebruiken mensen Pinterest? Ze gebruiken het voor inspiratie. Voor dingen die zij willen doen, maken of kopen.

En in die inspiratie fase wil jij natuurlijk aanwezig zijn met jouw producten of diensten. Zo vroeg mogelijk in het aankoop of beslissingsproces.

Onderwerpen die heel populair zijn op Pinterest zijn:

Mode & Beauty

Interieur (iedereen die iets aan zijn huis gaat veranderen, gaat verhuizen, verbouwen,  een babykamer gaat inrichten, een nieuwe bank zoek:  ZIT op Pinterest!)

Food, dus recepten. Dit is heel groot op Pinterest. Heel veel mensen gebruiken Pinterest om alle mogelijke soorten recepten te vinden.

Reizen: mensen zoeken tips voor weekendjes weg, citytrips. Leuke dingen om te doen in Nederland. Leuke wandelingen. Mensen zoeken naar de plekken waar ze naar toe gaan op vakantie. Voor leuke adresjes,tips en dingen om te doen

DIY, Klussen, Knutselen: dingen die je zelf kunt maken. Dit is ook heel groot op Pinterest. Van een moestuin aanleggen, tot herfsknutselen met kinderen, tot je huis verduurzamen.

Alles rondom kinderen: kinderkamer, kindermode, opvoed tips, uitjes met kinderen, knutselen, gezonde recepten voor kinderen. You name it: daar zoeken mensen naar op Pinterest

Voor Webshops is Pinterest heel interessant. Pinterest bied steeds meer mogelijk heen om te shoppen en wordt voor e-commerce steeds interessanter.

Bloggers: uit mijn ervaring met mijn klanten durf ik wel te zeggen dat voor bloggers Pinterest totaal onmisbaar is. Professionele bloggers zijn afhankelijk van websitebezoekers. Hoe meer websitbezoekers zij hebben, hoe interessanter zij zijn voor merken en producten om mee samen  te werken. En Pinterest brengt direct heel veel traffic naar hun blog.

5 redenen om Pinterest in te zetten voor je bedrijf

1. De organische kracht van Pinterest is ongekend.

Ieder bericht op Pinterest, ieder plaatje, dus ieder pins, is een direct link naar een pagina op jouw website.

Kanalen als Facebook en Linkedin zijn vooral bezig om jou zo lang mogelijk binnen het platform te houden. Ze willen niet dat je wegklikt omdat ze je dan kwijt zijn.

Daar doet Pinterest dus helemaal niet moeilijk over. Iedere afbeelding is een directe link direct naar een webpagina.

Dat maakt dat Pinterest zo’n gigantisch goede traffic machine is. Het brengt jouw doelgroep op een hele makkelijke manier heel snel op jouw website.

Zonder adverteren kun je op Pinterest dus een heel groot bereik halen.

Mensen die jou namelijk niet volgen, kunnen wel jouw content zien. Jouw afbeeldingen zien, daarop klikken en komen dan direct op jouw website terechtkomen.

2. Je hebt niet tienduizenden volgers nodig om veel resultaat uit Pinterest te halen.

Op Instagram moet je flink  wat volgers hebben wil je er resultaat uit halen. Daar moet je dus continue heel hard voor werken. En heb je op Facebook eindelijk 1.000 volgers, dan nog ziet maar 3 procent jouw berichten. Super frustrerend. Heb je eindelijk flink wat volgers opgebouwd, zorgt Facebook ervoor dat bijna niemand ze te zien krijg.

Natuurlijk is het fijn als je op Pinterest een beetje leuk aantal volgers hebt. Met maar 5 volgers gaat het ‘m ook niet worden. Maar het mooie aan Pinterest is wel, dat jouw content, jouw Pinterest berichten aan mensen getoond wordt die jou helemaal niet volgens.

En die mensen klikken op een bericht en komen zo op jouw website uit.

Een voorbeeld.
Een klant heeft:
14.000 vind ik leuks op Facebook
ruim 2000 volgers op Instagram
En slechts! 277 volgers op Pinterest.

Dus een mega verschil 14.000 – 2000 – 277. De meeste websitebezoekers halen zij uit Pinterest!

Natuurlijk zijn het hele verschillende kanalen. En werk Instagram veel meer voor branding. Maar hé waar heb je nu het meeste aan? Aan hartjes, aan duimpjes, aan likes? Of gewoon direct die geinteresseerde bezoeker op je website.
Want dat is dus wat Pinterest doet. Geen duimpjes, geen hartjes maar direct bezoekers naar je website brengen.

3. Pinners zijn kopers

Zoals al eerder gezegd, mensen zitten op Pinterest voor inspiratie voor dingen die zij willen doen maken of kopen. Ja… ook voor kopen!

Mensen die bijvoorbeeld een nieuwe bank zoeken en direct doorklikken naar de website Of dit bewaren op één van hun Pinterestborden. Om later te kunnen kijken en vergelijken.

Dit zie je niet op andere social media. Dat mensen daar 5 plaatjes van een bank delen. Dat is op Pinterest heel normaal

Pinterest geeft aan dat 97% van zoekopdrachten niet merkgerelaterd zijn. Mensen zoeken namelijk niet op merk maar op een product. Een grotere kans dus dat jouw producten of diensten ook gezien word

68% van de gebruikers zegt een nieuw merk via te Pinterest hebben ontdekt

Pinterest stuurt 33% meer bezoekers door naar shoppingsites dan Facebook. 33% meer. Dus… bedenk eens  wat je laat liggen als je nog niet actief met Pinterest bezig bent.

Dit zijn overigens wel Amerikaanse cijfers en er zijn helaas geen Nederlandse cijfers bekend.

4. Pinterest berichten hebben een lange levensduur.

Dit is ook echt 1 van de super powers van Pinterest. Berichten zijn niet binnen 24 uur oud nieuws, maar brengen zeker 3 maanden tot jaren bezoekers naar jouw website.

Content maken kost gewoon tijd. Laten we daar eerlijk in zijn. Best zonde dus als het al in no time niet meer gezien wordt.

Een Facebook bericht wordt na 5 uur nauwelijks meer getoond.
Bij Instagram is dat ongeveer 24 uur.

Bij Pinterest hebben we het dus gewoon over maanden en jaren.
Dit bekent dus dat ook je al wat oudere content, naast je nieuwe content allemaal die bezoekers naar je website brengen.

5. Er is nauwelijks tot geen interactie op Pinterest

Op linkedin en Instagram moet er binnen een uur een x-hoeveelheid interactie zijn, zodat jouw content aan meer mensen getoond wordt. Maar lieve mensen… daar hebben we toch helemaal geen tijd voor. Om de hele tijd in de gaten te houden of er al mensen reageren. Waar jij dan ook weer op moet reageren.

Op Pinterest is weinig tot geen interactie. Alles wat ooit op social leek, hebben ze er door de jaren heen weer uitgepuiterd. Ze zijn wel weer wat aan het terugbrengen. Maar je hoeft niet per direct te reageren. Je post gewoon lekker je Pinterest-bericht en je gaat weer door met de waan van de dag. Met je to-do-lijst. En nix reageren en interactie. Dat kan later nog.

Pinterest is een zoekmachine

Bij alles wat je op Pinterest doet, kun de hele social-mindset loslaten. Pinterest is een zoekmachine. En zoals je je website inricht om gevonden te worden door Google, zo richt je jouw hele Pinterestaccount op alle onderen in in om gevonden te worden binnen Pinterest.

Mensen die Pinterest gebruiken hebben ook een hele andere mindset dan op social media. Daar laat je zien wat je aan het doen bent, of wat tofs je net gedaan hebt. Of met wie je een hippe flatwhite in een tof koffie tentje behind the scenes zit te drinken.

Op Pinterest zitten mensen lekker hun eigen bubble. Ze zijn helemaal niet bezig met anderen en wat anderen van hen zien. Ze zoeken een nieuw interieur, leuke recepten voor een etentje, tips voor een weekendje weg. Gewoon puur voor zichzelf. Pinterest is een happy place. Er is daar ook helemaal geen negativiteit. Want er is nauwelijks interactie. En mensen zijn daar bezig met hun interesses. En dat is echt niet alleen hobby-gerelateerd. Mensen zoeken ook naar tips over beleggen, naar social media tips, naar opvoedingstips etc.

Meer informatie?

Bel 06 317 437 74 of mail naar welkom@pinacademie.nl
Of boek een Pinterest Training (incompany of 1 op 1)