Hoe maak je een goede Pin: 5 tips

Wanneer je Pinterest op de juiste manier wilt inzetten voor je blog of bedrijf kom je er niet onderuit. Je moet aan de slag met Pins maken. Deze Pins plaats je altijd op je eigen website, zodat anderen ze kunnen Pinnen naar hun Pinterestaccount. En waar hun volgers jouw pins dan ook zien. Of je upload de Pins in Pinterest zelf en zet een link naar jouw website erbij.

Waar je ook voor kiest: je wilt dat je Pins opvallen, je doelgroep aanspreken en gerepind worden. Maar hoe maak je een goede Pin? In deze blog 4 tips die je op weg gaan helpen en vooral ook wat je niet moet doen.

 

1. Formaat van de Pins

Een van de belangrijkste dingen is het formaat van je Pins. Staande afbeeldingen worden groter afgebeeld dan liggende afbeeldingen. Plus deze worden ook beter bekeken en sneller gerepind. Maak je Pins, dan is het handig om daar rekening mee te houden. Deze staande Pins hebben een breedte – hoogte ratio van 2:3. Oftewel 600 x 900 pixels.

Ik gebruik Canva om Pins te maken en daarin is het standaard formaat 735 x 1102 pixels. Prima voor Pinterest.

 

2. Jouw eigen huisstijl – herkenning

Heb je het juiste formaat te pakken dan is het goed om te kijken naar jouw eigen huisstijl. Welke kleuren gebruik je in jouw branding? Wat is het lettertype? Je logo? Vooral de kleuren en je naam en/of logo kun je in de Pins terug laten komen.

Let er wel op dat de kleuren duidelijk zijn en de tekst daardoor ook goed te lezen blijft.

  • Zorg ervoor dat je jouw logo en/of url subtiel in de Pin verwerkt Bij voorkeur onderaan gecentreerd.
  • Gebruik het lettertype van je huisstijl. Belangrijk is dat de tekst in één oogopslag goed leesbaar is. Gebruik liever geen klein scriptlettertje.

3. Uiterlijk van de Pin

Je hebt met het doorvoeren van je eigen huisstijl al een aantal dingen aan het uiterlijk gedaan. Toch zijn er nog een paar dingen waar je echt op moet letten. Ik heb het al eerder genoemd maar zorg voor staande (verticale) pins. De tekst moet ook triggeren, uitnodigen om door te klikken. En moet vooral goed leesbaar zijn. Sierletters zijn vaak niet goed leesbaar. Gebruik daarnaast warme kleuren. Deze doen het nog altijd erg goed op Pinterest. Mits dit past in jouw huisstijl natuurlijk.

 

4. Inhoud van de Pin

Als het gaat om de inhoud van je Pin is het natuurlijk belangrijk om mooie afbeeldingen te gebruiken. Zogenaamde catalogus foto’s (product op een witte achtergrond) werken minder goed op Pinterest. Een product in een lifestyle omgeving werkt veel beter.

Laat bijvoorbeeld niet alleen een foto van een tas zien, maar laat een persoon zien die de tas draagt of vast heeft. Zo geeft je meer inhoud mee aan een product foto want je ziet direct hoe groot de tas is, hoe het zich verhoud tot het lichaam. Is de tas in meerdere kleuren verkrijgbaar? Maak dan een collage pin met meerdere afbeeldingen.

Afbeeldingen met gezichten werken minder goed op Pinterest. Je ziet dan ook veel pins zonder hoofd of een wegkijkend persoon. Daarbij combineer je nog een aantal product foto’s van de tas in verschillende kleuren.

 

Deze foto’s doen het ook goed op Pinterest:

  • Voor en na foto’s. Mensen zien zo meteen het resultaat en worden getriggerd.
  • Foto’s die de stappen van bijvoorbeeld een DIY of recept laten zien. Zonder direct alles weg te geven. Laat dus bijvoorbeeld 3 van de 5 stappen zien.

 

 

5. Gebruik Canva

Een goede tool om Pins in te maken is Canva.com. Dit is een gratis tool dat heel veel templates bevat voor social media berichten maar ook voor drukwerk zoals flyers etc. Het heeft een ruime keuze Pinterest templates die je helemaal aan kunt passen in jouw huisstijl.

 

Download gratis 100 Pinterest tips voor bedrijven