Een vraag die ik vaak op social media voorbij zie komen en die mij ook regelmatig wordt gesteld is “hoe verberg je een pin op je website”. Voordat ik daar antwoord op geef, wil ik eerst dat je jezelf afvraagt waarom je dit wilt? Want wat is het voordeel van het onzichtbaar (of geheim maken) maken van een afbeelding op je website? En weegt het op tegen het (in mijn ogen veel grotere) nadeel?

Waarom een pin verbergen?

Op Pinterest werken hoge verticale afbeeldingen beter dan kleine horizontale afbeeldingen. Het is dus verstandig om verticale afbeeldingen op je website of blog te te gebruiken zodat je bezoekers deze kunnen pinnen naar hun persoonlijke Pinterestaccount.

De grootste reden dat iemand een géén verticale pin afbeelding wil gebruiken op zijn of haar website of blog, is omdat het er niet mooi uit ziet. Want veel bloggers en websites werken vooral met horizontale afbeeldingen. Wanneer daar dan een verticale afbeelding tussen staat, dan wijkt dit natuurlijk af.

Je kunt zo’n verticaal afbeelding dan verbergen waardoor je websitebezoekers* de afbeelding niet zien. En je site daarmee dus volledig in jouw stijl blijft. Precies zoals jij het mooi vindt. Prachtig natuurlijk, maar zeg nou zelf… ben jij misschien de enige die hier blij van wordt? Ik durf te beweren dat het jou bezoekers helemaal niets uitmaakt en dat zij daar helemaal niets van vinden. Het is vaak iets heel persoonlijks van de blogger of website eigenaar zelf.

* Alleen mensen die de Pinterest browser button gebruiken of social share buttons via een plugin zien de afbeelding wel.

 

Het nadeel van een verborgen of geheime pin

Het verbergen van een verticale pinafbeelding op je website heeft een groot nadeel. Als mensen je pin niet zien, kunnen ze hem ook niet bewaren op hun persoonlijke Pinterestaccount. En willen ze toch jouw artikel pinnen dan kunnen ze daar alleen een horizontale afbeelding voor selecteren.

Zeer waarschijnlijk heb jij ook de Pinterest share button ingesteld op je website. Zodra iemand met de muis over een afbeelding beweegt, wordt deze bewaarknop getoond en wordt in één klik die betreffende afbeelding op het persoonlijke Pinterestaccount bewaard. Super handig.

Met alleen maar liggende afbeeldingen vind jij je website wellicht mooier, maar je stimuleert daarmee alleen maar dat mensen de verkeerde kleine horizontale afbeeldingen opslaan op Pinterest. Terwijl op Pinterest juist de grote verticale afbeeldingen veel beter werken.

Je wilt dat jouw website bezoekers jouw content delen op social media. En dat ze het opslaan op hun Pinterestaccount. Maar dan wel graag volgens de regels van Pinterest met afbeeldingen die voor jou het beste werken. Want met een goede afbeelding op Pinterest maak je meer kans dat andere mensen het ook gaan delen binnen Pinterest. Of nog veel beter: doorklikken naar jouw website. En dat wil je juist: kliks naar je website. Nieuwe websitebezoekers. En met staande afbeeldingen maak je daarmee veel meer kans vanuit Pinterest.

 

Kies effectiviteit boven vorm!

Mijn advies is om minimaal één zichtbare (verticale) afbeelding op je web- of blogpagina te hebben. Want wat is nu belangrijker? Dat je site er mooi uit ziet of dat jouw content op de juiste manier gedeeld wordt? Waardoor je meer websitebezoekers krijgt. Wil jij traffic missen? Nee toch?

Plaats een verticale afbeelding bijvoorbeeld altijd helemaal bovenaan of onderaan je artikel.

Oh, en het ideale formaat van een pin is trouwens 600 x 900 pixels.

 

Ik wil toch mijn pin verbergen

Wil je ondanks mijn advies toch wel gebruik maken van een verborgen of geheime pin, dan kan dat in deze vier stappen.

  1. Ga naar het HTML-gedeelte van je betreffende blog- of webpagina.
  2. Plaats onderstaande code in de html (bijvoorbeeld helemaal bovenaan of onderaan)

    3. Voeg de desbetreffende afbeelding in op de manier zoals je gewend ben.
    4. Druk op de bewaar/save knop om de aanpassing te bewaren. Let op dat je eerst bewaard voordat je terug gaat naar het normale tekstgedeelte van je website. De afbeelding wordt anders niet opgeslagen.

Wanneer is het wel goed om verticale afbeeldingen te verbergen?

Wat veel mensen niet weten, is dat je meerdere pins kunt maken die naar één webpagina leiden. Plaats er bijvoorbeeld twee zichtbaar in je blog- of webpagina en plaatst de overige verticale afbeeldingen als een verborgen afbeelding zoals hierboven beschreven. Je kunt deze zelf pinnen naar jouw Pinterestaccount. En mensen die gebruik maken van de Pinterest browser knop of jouw social share buttons zien deze afbeeldingen ook en hebben de keuze welke verticale afbeelding zij pinnen.

Ik ben benieuwd. Waar kies jij voor? Meer traffic of is de vormgeving van je pagina belangrijker?

 

Zo maak je heel simpel en geheime afbeelding voor Pinterest in je blog of webpagina. En wat zijn de voordelen en de nadelen hiervan. Lees het op de blog

Gratis Pinterest tips voor bedrijven