Wat heel veel bedrijven vergeten (of niet weten) is dat Pinterest een zoekmachine is. Pinterest draait eigenlijk om één ding: gevonden worden. En dat doe je, net als in Google, met zoekwoorden.
En al die afbeeldingen dan? Ja, die zijn natuurlijk ook belangrijk op zo’n visueel platform. Maar alleen maar mooie plaatjes posten levert je geen traffic naar je website op. En geen traffic naar je website is geen kans op nieuwe klanten of meer verkoop.

Vaak hoor ik mensen zeggen: “ik snap Pinterest niet. Pinterest wordt een stuk eenvoudiger als je het benadert als een zoekmachine. Er zijn regels waar je website aan moet voldoen om in Google gevonden te worden. Zo zijn er ook regels om gevonden te worden op Pinterest. Pinners (de gebruikers van Pinterest) zitten niet op Pinterest om interactie aan te gaan maar om te vinden en geïnspireerd te raken. Zij gebruiken Pinterest om te plannen voor de toekomst. Bijvoorbeeld een recept voor een etentje met vrienden of leuke spullen voor de kinderkamer van hun dochter. Of het verzamelen van inspiratie voor de nieuwe keuken, een outfit voor hun werk en doe-het-zelf tips voor in huis of de tuin. 80% van de Pinners bestaat uit vrouwen. In Nederland zijn er inmiddels 2 miljoen gebruikers.

Kracht van Pinterest onbenut

Veel van de belangrijkste onderdelen voor zoekwoorden in Pinterest worden door Nederlandse bedrijven niet of nauwelijks benut. In Amerika is de kracht van Pinterest allang duidelijk voor grote merken en bedrijven zoals Bank of America, Elle Magazine, Maggi en Nordstrom (kleding). In Nederland laten bedrijven zoals Albert Heijn, De Bijenkorf, Wehkamp en G-star veel kansen liggen die Pinterest hen biedt.

Gebruik zoekwoorden in alle onderdelen

Zoekwoorden dus. Meer dan dat: goede omschrijvingen voorzien van zoekwoorden. Je kent je doelgroep. Die zit allang op Pinterest. Zorg dat zij je vinden en dat je in hun newsfeed terecht komt. Daar kom je in door goede zoekwoorden te gebruiken of doordat zij jouw account volgen of één of meer van jouw borden. Prop je beschrijvingen niet vol met zoveel mogelijk zoekwoorden zodat het niet meer leesbaar is. Schrijf een heldere en duidelijke tekst. Beschrijf waar de afbeelding over gaat.

1. Profiel – Over jou

Gebruik hier geen algemeen verhaal over missie & visie of welkom (dat laatste doe je anno 2016 ook niet op je website!) maar maak een aantrekkelijk omschrijving over wat je pint en gebruik daarin woorden waar mensen jou en je product of dienst op zoeken.

2. Bordtitels

Geef je borden geen Creabea of fancy titels. Mensen die recepten zoeken, zoeken niet op “yummy for my tummy.” Die zoeken op “gezonde recepten”of “eten met kinderen” of “taarten”. Zorg dus voor heldere en duidelijke bordtitels.

3. Categorie

Geef per bord een passende categorie aan, dit zorgt ervoor dat je in de newsfeed terecht komt.

4. Bordbeschrijvingen

Naast een titel heeft ieder bord ruimte voor een uitgebreide omschrijving. Inspireer en enthousiasmeer pinners met je tekst. Maak ook hier gebruik van belangrijke zoekwoorden. Omschrijf wat er allemaal in het bord te vinden is voor je doelgroep. Dit hele belangrijke onderdeel wordt vaak vergeten. Gebruik deze ruimte om gevonden te worden.

5. Pinbeschrijvingen

Voorzie al je pins van een heldere en duidelijke omschrijving over de inhoud van de pin. Dit is je praatje bij het plaatje, voorzien van zoekwoorden.

Géén hashtags

Heel lang waren hashtags not done op Pinterest. Sinds eind 2017 zijn ze wel in gebruik. Maar minder algemeen dan op Instragram en ook lang niet zoveel. Voeg 2 tot 4 goed passende hashtags toe onderaan je pinbeschrijving. Dit is de enige positie waar hashtags werken.

Meer informatie?

Wil jij weten hoe optimaal gebruik maakt van de kracht van Pinterest voor jouw bedrijf? Bel mij via 06 317 437 74 of boek een Pinterest Power training voor bedrijven voor teams of op maat.

Pinterest is een zoekmachine en geen social media. Lees hoe je de kracht van Pinterest maximaal inzet voor jouw bedrijf, website of webshop / webwinkel. Download de 100 Pinterest tips voor meer traffic en verkoop van pinacademie.nl
Download gratis 100 Pinterest tips voor bedrijven