Alles wat je wilt weten over Pinterest

Allereerst: wat is Pinterest? Pinterest is meer een zoekmachine dan social media. Een zoekmachine met foto’s en plaatjes om allerlei creatieve ideeën te ontdekken die je ook nog eens heel makkelijk opslaat in verschillende mappen. Iedere interesse geef je een eigen map. Sla bijvoorbeeld afbeeldingen van recepten op in de map recepten en afbeeldingen van interieurideeën bij interieur. Zo vind je alles wat je opgeslagen hebt heel eenvoudig terug,

Iedere foto noemen we op Pinterest een pin. En iedere pin (dus iedere afbeelding) linkt door naar een website, een blog of een webshop. Daar vind je meer informatie over die pin. Bijvoorbeeld het recept, of de uitleg voor een doe-het-zelf item of meer tips om je interieur te stylen of een uitgebreid blogartikel over een citytrip naar Kopenhagen. Als het plaatje naar een webshop linkt, dan vind je daar meer informatie over de prijs etc. en kun je direct die leuke vaas bestellen die je had aangeklikt op Pinterest. Dit maakt het voor bedrijven heel interessant om Pinterest zakelijk in te zetten.

Begin met het maken van een Pinterest account

Voor het maken van een Pinterest-account ga je naar https://www.pinterest.com/
Voer een e-mailadres in en een wachtwoord.

Direct daarna vraagt Pinterest je 5 onderwerpen LEUK te vinden. Zoek zelf onderwerpen via de zoekbalk of kies 5 onderwerpen uit de voorgestelde onderwerpen (afbeeldingen) van Pinterest. Door verder naar beneden te scrollen zie je nog veel meer onderwerpen. Vind je niet wat je zoekt? Gebruik dan de zoekbalk boven de afbeeldingen. Probeer Engelstalige woorden als jouw interesses niet naar boven komen. Steeds als je iets aanklikt, zie je in de grijze balk onderaan hoeveel onderwerpen je nog moet aanklikken. Je kunt in Pinterest deze onderwerpen later nog aanpassen, verwijderen of meer onderwerpen toevoegen zo vaak als je wilt.Hoe werkt Pinterest? Leer in dit artikel hoe je begint met Pinterest. Stap voor stap uitleg en video.

Waarom vraagt Pinterest jou eerst 5 onderwerpen leuk te vinden? Net als bij Facebook heb je een Startpagina waarin je alle berichten ziet van je vrienden, familie, kennissen en bedrijven en onderwerpen waarvan je hebt aangegeven dat je ze leuk vindt. Bij Pinterest start je niet met personen maar met jouw interesses. Dat is direct ook de kracht van Pinterest. Wat vind jij leuk om te volgen? Welke onderwerpen wil jij op je startpagina zien. Dit kun je later nog zo vaak aanpassen, uitbreiden, inkorten als je wilt. Maar eerst start je met 5 interesses cq onderwerpen.


Hoe werkt Pinterst de startpagina timeline

Pinterest Startpagina of newsfeed

Pinterest laat nu direct je Startpagina zien. Op je startpagina staan allemaal afbeeldingen. Dit zijn berichten en op Pinterest noemen we dit een pin. Je ziet nu alle pins die recent gepind (geplaatst) zijn binnen jouw 5 geselecteerde onderwerpen. De blauwe balk onderaan de pagina met de tekst “Welkom op je startpagina! Klik op een pin om hem beter te bekijken” wordt slecht één keer getoond.

De Startpagina in Pinterest

Hoe werkt Pinterest? Leer alles in dit artikel met stap voor stap uitleg. Pinterest voor beginners

Ga met 1 klik op de rode knop linksboven altijd weer terug naar de startpagina

Heb je even geen idee meer waar je bent in Pinterest (wat zomaar kan gebeuren, want voordat je het weet ben je helemaal los gegaan op het pinnen van de leukste interieurideeën en heb je 50 pins aangeklikt). Klik dan altijd links bovenaan op het rode Pinterest-logo en je bent direct weer bovenaan je Startpagina. Dit is dus een belangrijke knop: hiermee ga je altijd terug naar je Startpagina.

Let op: je ziet steeds de nieuwste pins bovenaan in je startpagina. Volg jij veel onderwerpen of hele actieve personen dan staan worden steeds heel veel nieuwe pins getoond dus steeds meer nieuwe inspiratie.

Alles draait om ontdekken

Binnen Pinterest draait alles om het ontdekken van nieuwe inspiratie die aansluit bij jouw interesses. Met iedere klik kom je als het ware steeds dieper in Pinterest en ontdek je steeds weer nieuwe pins, andere pinners, interessante borden etc. Je zult merken dat je al snel al deze vondsten wilt bewaren. Dit doe je op je eigen account in mappen (dit noemen we borden op Pinterest). En voordat je het weet heb je een nieuwe verslaving: pinnen… pinnen… pinnen…

Welke informatie staat er op een pin? De anatomie van een pin.

Hoe werkt Pinterest. Leer de basis van Pinterest in dit uitgebreide stap voor stap artikel van de pinacademie

Bewaren

Ga met de muis over een pin (een afbeelding). Rechtsboven de foto verschijnt de rode knop BEWAREN. Deze knop word je nieuwe beste vriend! Met deze knop bewaar je deze pin op jouw eigen Pinterest-account. Dit doe je het beste in een bord waarin je alle pins opslaat die bij dit specifieke onderwerp horen. Lees hier meer over het maken van borden en het opslaan van pins op Pinterest.

Verzenden

Links zie je een pijl en een hartje. Ken jij iemand die deze pin ook geweldig vindt? Met een klik op het pijltje verstuur je heel eenvoudig deze pin naar een e-mailadres of een Pinterestaccount.

Liken

UPDATE! Sinds april 2017 is Pinterest gestopt met de like-optie. Alle pins die jij had geliked zijn automatische in een map geplaatst met de naam “Your Pinterest Likes”. Dit is een geheime map en niet zichtbaar voor anderen. Je kunt zelf deze map op Openbaar zetten als je dit wilt. Je likes zijn dus niet verdwenen! Pinterest spoort je hiermee aan je pins overzichtelijk op te slaan in borden zodat je je pin makkelijk terug kunt vinden. Daarnaast laat het hiermee duidelijk zien dat ze anders dan andere social media zijn waar likes juist heel belangrijk zijn. Pinterest is geen Facebook!

Website

Onderin de foto zie je een wereldbolletje met Meer Informatie op en dan de naam van een website. Als je hierop klikt ga je direct naar website (en specifiek: de webpagina) waar de afbeelding oorspronkelijk vandaan komt. Iedere afbeelding (pin) die op Pinterest staat, linkt naar een webpagina.

Onder de foto (zie het oranje kader) staat nog meer informatie over een pin, te weten:

Hoe werkt Pinterest? Wat staat er allemaal op een pin. Wat is een pin. Lees hier de uitgebreide uitleg over Pinterest voor beginners

 • Kort inhoud
  Een korte tekst of titel die de persoon die de pin heeft geplaatst, heeft ingevoerd. Dit kan van de originele pinner zijn, maar iemand die de pin bewaard kan de tekst van een pin aanpassen. Jij kunt dat dus ook als je de pin bewaard. Vind je de tekst onduidelijk, onlogisch, vertaal je het liever naar het Nederlands? Dat kan dus allemaal.

 • Repins
  Naast de titel zie je een soort punaise met een getal erachter. Dit is hoe vaak een pin op Pinterest is bewaard. Dit heet repinnen. Deze pin is dus al meer dan 64.000 keer gerepind. Dit is dus een hele populaire pin. Als je op dit getal klikt, wordt een lijst getoond met alle personen die de pin hebben bewaard en het bord waarin zij deze pin hebben opgeslagen. Wellicht zijn dit borden of personen die voor jou interessant zijn om te volgen. Ze sluiten aan bij jouw interesses. Als je een bord volgt, komen nieuwe pins die de eigenaar van dit bord hierin plaatst, ook in jouw Startpagina te staan. Door er op te klikken kun je in het bord kijken en zien wat deze persoon hier bewaard heeft. De pins die jij interessant vindt, kun je direct repinnen naar je eigen bord door op de rode knop BEWAREN te klikken. Lees meer over repinnen en het opslaan van pins in een map.

  UPDATE 18-04-2017: Pinterest laat op mobile het aantal repins niet meer zien. Ook niet op een vergrote pin. Dit is alleen nog zichtbaar op de computer.

 • Uitgeprobeerd
  Achter het aantal repins staat een vinkje met weer een getal. Dit is het aantal keer dat mensen hebben aangegeven dat zij deze pin uitgeprobeerd hebben. Je kunt het zien als een soort resencie op een pin. Als je er op klikt zie je welke mensen dit zijn. Je kunt deze mensen volgen omdat zij wellicht dezelfde interesses hebben als jij. Binnen Pinterest zijn veel pins die je zelf kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan recepten. Je kunt hiermee laten weten of je dit recept ook echt gemaakt hebt. Er zijn ook heel veel knutsel- en hobbypins en het is leuk om te laten weten dat je dit nagemaakt of uitgeprobeerd hebt.

 • Onderwerp
  Onder de titel staan in de lichtgrijze kleur uit welk onderwerp deze pin afkomstig is. Ook hier kun je op klikken, het onderwerp volgen, pins bekijken en pins bewaren.

 • De pinner
  Daaronder zie je 3 kenmerken van de persoon die dit gepind of gerepind heeft.

  • 1-> de (verkleinde) profielfoto van de pinner.
  • 2-> de naam van de pinner.
  • 3-> de map waarin de pinner deze pin heeft geplaatst
   Als je hier op klikt, ga je naar het bord van deze pinner. Lees hier meer over het volgen van andere pinners.

   Kijk op je gemak eens rond in dit bord. Welke pins staan hier nog meer in? Zijn ze interessant voor jou? Dan kun je deze repinnen. Staat er heel veel in dat jou aanspreekt, dan is het interessant om dit bord te volgen. Zo komen de pins uit dit bord in jouw Startpagina en krijg je ze automatisch te zien.

 • Drie puntjes…
  As je met je muis over de hierboven genoemde persoonsgegevens gaat, verschijnt er rechts in het kadertje 3 puntjes … Hiermee kun je in 1 klik deze hele interesse ontvolgen. Of aangeven dat deze pin niet bij deze interesse hoort. Of deze pin rapporteren (als het aanstootgevend is of als iemand zich niet aan de regels van Pinterest houdt). Eerlijk gezegd zul je niet vaak van deze opties gebruik maken.

Klik op een pin om nog meer te ontdekken in Pinterest

OK! Er is heel wat te zien en te ontdekken op één pin. Maar er is meer. Je kunt ook op een pin zelf klikken. De pin wordt dan uit de Startpagina uitgelicht en vergroot. Als je nu nog een keer op deze pin klikt, ga je rechtstreeks naar de betreffende webpagina. Maar… er is meer te ontdekken! Helemaal onder de uitvergrote pin, vind je de optie Gerelateerde pins. Dit zijn een heleboel pins die lijken op de pin waar jij net op hebt geklikt. Je ziet dus direct meer van wat jij leuk vind.

Hoe werkt Pinterest? Klik op een pin om meer informatie en meer pins binnen jouw interesse te vinden.

1. Klik op een pin om uit te vergroten

 

Hoe werkt Pinterest. Vindt pins die lijken op een pin die jij leuk vindt.

2. Onder de vergrote pin staan nog meer pins die lijken op de pin waar je op hebt geklikt

Op al deze pins kun je dus weer doorklikken naar de betreffende pinner of het bord van deze pinner. Dit is één van de manieren om steeds weer nieuwe pins te ontdekken die passen bij jouw interesses.

Meer informatie op jouw startpagina in Pinterest

Hoe werkt de startpagina van Pinterest. Hoe bewerk je je profiel

Naast de rode pinknop om terug te keren naar je startpagina, staan rechts nog 3 knoppen.

Knop 1: Onderwerpen (3 streepjes onder elkaar)

Dit is één van de vele manieren om te zoeken én ontdekken in Pinterest. Klik op de streepjes en er opent een menu met een lijst onderwerpen. Klik op een onderwerp en je ziet vervolgens de pins binnen dit onderwerp.

Hoe werkt Pinterest. Uitgebreide uitleg van de startpagina en hoe Pinterest werkt

Bovenaan de lijst (zie afbeelding hieronder) staan blokken met nieuwe specifieke onderwerpen. Als je op zo’n blok klikt, kom je dieper in dit onderwerp met nieuwe pins en nieuwe blokken met specifieke onderwerpen. Je kunt de onderwerpen volgen via de rode knop of de pins eronder bekijken en repinnen naar je eigen bord. Volg je een onderwerp, dan krijg je automatische deze pins in je startpagina te zien. Zo bepaal je dus zelf welke onderwerpen en pin je ziet in jouw startpagina passend bij jouw interesses. Deze onderwerpen kun je zo vaak aanpassen, aanklikken, uitklikken als je wilt.

Hoe werkt Pinterest zoeken in onderwerpen


Knop 2 is heel belangrijk: Jouw profiel en borden!

Via deze knop kom je op jouw profiel en bij jouw borden. Hier kun je je profiel bewerken, zoals je profielfoto toevoegen en een korte beschrijving toevoegen. Hier staan ook al jouw borden en vind je dus je opgeslagen pins terug.

Hier zie je ook hoeveel mappen je hebt en hoeveel pins, hoeveel volgers en hoeveel mensen jij volgt. En heel belangrijk: hier vind je ook je vind-ik-leuks terug. Dus alle pins die jij een rood hartje hebt gegeven. Onder deze gegevens staan al jouw borden.

Hoe werkt Pinterest Je profiel bewerken aanpassen Waar staan mijn mappen

Via de iconen bovenaan bewerk je je Pinterest Profiel. Vertel iets over jezelf (o.a. waarover je pint) en voeg je profielfoto toe. Op het moment dat je een profielfoto toevoegt zie je altijd bovenaan je startpagina je (kleine) profielfoto staan. Klik op je profielfoto links bovenaan en je bent direct op je profielpagina.

Als anderen naar jouw profiel gaan, zien zij deze pagina en jouw mappen. Zij zien dus niet jouw startpagina. Jij bent de enige die dat ziet.

Wil je meer tips? Download gratis 100 Pinterest tips voor bedrijven

Meer informatie

Wil jij weten hoe je optimaal gebruik maakt van de kracht van Pinterest voor jouw bedrijf?
Bel mij via 06 317 437 74 of kies voor een Account Check of een Pinterest Training (een-op-een of voor een team)

Gratis Pinterest tips voor bedrijven