Zet jij Pinterest al strategisch in voor jouw bedrijf? Ook voor de Sinterklaas en de kerstdagen? Ja? Heel goed bezig!

Nee? Dan is er werk aan de winkel!

Voor veel bedrijven en webshops is december met Sinterklaas en  Kerst het hoogtepunt van het jaar qua drukte en omzet. Pinterestgebruikers zitten vooral in de ‘inspiratiefase’ ook voor deze feestdagen en daarom is het onmisbaar om jouw bedrijf te laten zien op Pinterest.

Maar, wist je dat jij als bedrijf moet zorgen dat je wel op tijd begint met promotie rondom de feestdagen? Pinterest is een wat traag kanaal en het kan soms even duren voordat een bericht opgepikt wordt. Zorg dat je ruim op tijd je content plaatst en niet pas 1 week voor Kerst.

6 soorten Kerstshoppers

Pinterest heeft heel veel informatie tot hun beschikking die interessante inzichten bieden in het gedrag van Pinners. Ze ontdekten dat niet iedere kerst shopper hetzelfde is. Ze definieerden 6 soorten feestelijke shoppers die inspiratie zoeken op Pinterest:

 1. De early bird is het hele jaar door op zoek naar koopjes
 2. De traditionalist vindt graag een frisse kijk op oude favorieten
 3. De self-gifter zorgt heel goed voor zichzelf
 4. De amateur host wil graag eenvoudige maar feestelijke ideeën
 5. De delivery-first shopper wil minimale rompslomp
 6. De next-level party planner is de gastheer met de meeste ervaring en pakt maximaal uit

Hoe kan jij met jouw Pinterest-berichten inspelen op deze doelgroepen? Welke shopper past het beste bij jouw producten of jouw artikelen? Welke blogs, tips, inspiratie kun je hen bieden zodat ze doorklikken naar jouw website om te shoppen of om jouw blog te lezen. Want Pinterest is een trafficmachine en brengt direct bezoekers naar je website.

Lees hier meer over de verschillende soorten shoppers. 

Pinterest is seizoensgebonden, maak er gebruik van!

Wist jij dat Pinterest erg seizoensgebonden is? Daarom ben jij écht te laat als je pas in december begint met de promotie van jouw kerstartikelen of met het delen van kerstrecepten. Veel mensen gebruiken Pinterest ter inspiratie, dus grote kans dat ze al in september of oktober gaan rondneuzen om mooie kerstdecoratie te vinden. In 2020 (hét Corona-jaar) begonnen mensen zelfs in juni al met zoeken naar Kerst inspiratie.

Denk hierbij aan het zoeken naar:

 • Kerstrecepten
 • Sinterklaas- of kerstknutsels
 • Kerstuitjes
 • Decoratie voor kerst/sinterklaas
 • Kado tips voor man, vrouw of kinderen
 • Kerstcadeaus
 • Sinterklaassurprises
 • Feestelijke kleding, make-up of kapsel
 • Ideeën voor kerstsfeer in huis

Natuurlijk wil jij daar als blogger, bedrijf of webshop ook van profiteren. Daarom hieronder 4 tips om jouw Pinterestaccount klaar te maken voor de feestdagen!

Tip 1: speel in op het zoekgedrag van jouw doelgroep

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel Pinterestgebruikers al veel eerder bezig zijn met de verschillende seizoenen, zo ook met de feestdagen. Dit klinkt wel logisch toch? Want je menu voor de kerstdagen verzin je niet één dag van tevoren en ook de decoratie wil je op tijd bij elkaar shoppen. Probeer dus in te spelen op het zoekgedrag van jouw doelgroep door te bedenken wat jij kan delen om jouw doelgroep te inspireren.

Tip 2: plan vooruit

Pinterest werkt anders dan sociale media, zoals Instagram of Facebook. Het is namelijk een zoekmachine en geen sociale media, daardoor zijn jouw pins op Pinterest veel langer effectief, zelf wel 2 maanden tot jaren! Vergelijk dit maar eens met een bericht op Facebook of Instagram dat uit het algoritme verdwijnt of stories die zelfs na 24 uur helemaal verdwijnen….

Het is dus heel slim om vooruit te plannen op Pinterest, pinners zijn namelijk planners! Je kunt bijvoorbeeld al vanaf september beginnen om jouw sinterklaas- of kerstaanbod te delen. Dit blijft zichtbaar en rondcirculeren tijdens de feestdagen. Zorg ervoor dat je minimaal 9 – 6 weken van tevoren je pins voor de feestdagen plaatst, voor sommige onderwerpen zelfs nóg langer van tevoren!

Kerst begint op Pinterest al na de zomervakantie, als de kinderen weer naar school gaan. Pinterest gebruikers beginnen dan al te zoeken naar kerstdecoratie, kerstrecepten en knutsels!

Tip 3: hergebruik je content

Heb jij nog interessante pins van de vorige feestdagen? Hergebruik ze of steek ze in een nieuw jasje. Zorg er ook voor dat je ‘evergreen’ content maakt, zodat jouw pins rondom de feestdagen blijven werken voor jouw bedrijf.

Tip 4: bekijk je statistieken op Pinterest

Meten = weten! Zorg daarom dat je meet of jouw inspanningen succesvol waren. Op Pinterest kun je jouw statistieken goed bijhouden en daar jouw content op aanpassen. Als die ene pin met een kerstrecept heel goed scoorde, kun je er meer van maken. Of als dat ene product ineens heel goed verkocht na het maken van een pin, is het raadzaam om vergelijkbare pins te maken.

Samenvatting Pinterest tijdens de feestdagen

Kerst loopt behoorlijk voor op de planning op Pinterest. Dit komt omdat mensen al vroeg inspiratie op willen doen. En stiekem vinden we het best lekker om in oktober al een handje kruidnoten te eten. En vanaf september naar de Kerstshow in het tuincentrum te gaan. Door tijdig (ongeveer 2 maanden van tevoren) je content voor de feestdagen te plannen, zorg je ervoor dat jouw pins gezien worden.

Om jouw bedrijf op Pinterest te laten zien tijdens de feestdagen kun je de volgende tips toepassen:

 • Speel in op het zoekgedrag van jouw doelgroep
 • Plan vooruit
 • Hergebruik je content
 • Bekijk je statistieken

Wil jij meer leren over het inzetten van Pinterest voor jouw bedrijf?
Ontvang dan gratis
mijn 100 tips voor Pinterest!

Adverteren op Pinterest

Wil je dit jaar met jouw producten adverteren op Pinterest en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Bel dan 06 317 437 74.

Zet jij Pinterest al zakelijk in? Lees mijn Pinterest tips voor bedrijven. Hoe haal je zoveel mogelijk uit Pinterest rondom de feestdagen zoals Kerst. Kerst is ontzettend populair op Pinterest maar hoe zet je het nu precies in voor jouw bedrijf, webshop of blog. Lees mijn tips om meer website bezoekers en meer verkoop uit Pinterest te halen rondom kerst. Begin op tijd! Mensen beginnen op Pinterest al heel vroeg met het zoeken naar inspiratie. Ga naar de blog van de Pinacademie
Download gratis 100 Pinterest tips voor bedrijven