Je kent het als ondernemer of online marketeer vast wel. Je wilt meer verkeer naar je website maar je hebt helemaal geen tijd of zin in social media. En toch roept iedereen dat je zonder Facebook of Instagram niet verder komt. Dus zet je maar weer een foto op Instagram en plaats je weer een post op Facebook. Je steekt er elke vrije minuut van je tijd in en toch vallen de cijfers tegen. Hoe komt dat toch?

Wat nou als ik je vertel dat er een veel betere manier is om meer websitebezoekers te krijgen. Een manier waarbij je, zonder interactie, veel kunt delen en daardoor bezoekers trekt. Zonder omwegen.

Klinkt als muziek in de oren toch? Pinterest is de juiste tool daarvoor! Maar is het ook interessant voor jouw bedrijf? Grote kans dat het antwoord ja is.

Dit is Pinterest

Ondanks dat velen Pinterest groeperen onder social media is het eigenlijk helemaal geen sociaal kanaal. Want het is een zoekmachine met foto’s en afbeeldingen. Een zoekmachine die direct verkeer naar je website stuurt, zonder dat er eerst nog op ingewikkelde dingen als link in bio’s geklikt moet worden, zoals bijvoorbeeld bij Instagram.

Lees ook: 10 redenen waarom je direct moet stoppen met Instagram

Dat is dan ook de kracht van Pinterest, doordat er directe links achter de afbeeldingen zit worden de gebruikers direct naar jouw website geleid wanneer ze erop klikken. Klinkt goed toch?

Want waar Facebook juist alleen maar bezig is om iedereen binnen Facebook te houden, is Pinterest er helemaal op gericht om het verkeer juist naar jouw website te brengen. En meer verkeer betekent meer kans op verkopen, meer lezers voor jouw blogs (en dus ook meer affiliatie inkomsten). Oftewel Pinterest gaat ook voor jouw bedrijf werken om de online zichtbaarheid te vergroten.

Pinterest gebruikers willen geld uitgeven!

Ondanks dat het nog steeds de vrouwen zijn die Pinterest domineren geeft Pinterest zelf aan dat meer dan 50% van de nieuwe aanmeldingen mannen zijn. Ook zij hebben het licht gezien! Want het beeld wat men over het algemeen van Pinterest heeft (voor vrouwen en trouwen) is allang passé.

Daarnaast zijn het ook niet alleen meer vrouwen die actief zijn, ook de millennials laten hun gezicht er steeds vaker zien. Maar ook hoogopgeleide mannen en vrouwen, die over het algemeen ook nog eens bovengemiddeld verdienen. En vooral dat laatste is erg interessant, want deze mensen hebben dus ook geld te spenderen. Bij jouw bedrijf wellicht?

De pinterest doelgroep

Zo wordt Pinterest gebruikt

De meeste pinners (zo worden de gebruikers genoemd) gebruiken Pinterest om inspiratie op te doen en aankopen te plannen. Ze gebruiken dit platform om onderzoek te doen en uit te vogelen wat ze nu precies willen. Ze zoeken bijvoorbeeld naar inspiratie voor de inrichting van de babykamer, tips voor de nieuwe tuin of de volgende citytrip, of een gezond recept voor het hele gezin. Daarbij ontdekken ze vaak nieuwe producten en merken.

Maar, wat misschien nog wel het allerbelangrijkste is, er wordt ook enorm veel gekocht via Pinterest. Zo heeft 73% van de actieve gebruikers iets gekocht op Pinterest. En 66% van de gebruikers heeft wel eens iets gekocht nadat ze het op Pinterest zagen. Dat zijn geen verkeerde cijfers toch?!

De meest bewaarde pins zijn de productpins. Deze worden door de pinners zelf bewaard op hun Pinterestaccount. Dus ook als je als merk of bedrijf niet actief bent op Pinterest, kan het zijn dat jouw producten allang op Pinterest staan. En dus worden ze ook door anderen gezien. Het is op Pinterest dus heel normaal (in tegenstelling tot Facebook of Instagram) om producten te verzamelen.

En had ik al verteld dat Pinterest heel erg verslavend is. Omdat er voor iedereen binnen zijn of haar interesses zoveel te vinden is. Gemiddeld is iemand 34 minuten actief op Pinterest. Dat is langer dan op Facebook (33 minuten) en een stuk langer dan op Instagram (24 minuten).

 

Deze onderwerpen vind je op Pinterest

Als het om onderwerpen gaat draait het allang niet meer om DIY’s en lekkere recepten. Natuurlijk kun je hiervoor nog steeds terecht, maar het is inmiddels veel uitgebreider. Zo zijn interieur en mode populaire onderwerpen op Pinterest. Maar ook reizen, social media marketing, gezondheid, design en nog veel meer! Je vindt er nu ook enorm veel producten en blogartikelen. En daar ligt de winst voor ondernemingen.

Want mensen zoeken naar allerlei producten om bijvoorbeeld hun kantoor mee in te richten of juist hun slaapkamer. Deze verzamelen ze, maar regelmatig klikken ze ook door wanneer ze iets ‘moeten’ hebben. Ook zijn vele pinners op zoek naar tips. Tips om geld te besparen, tips om productiever te werken, beter te plannen, voor leuke uitjes. En noem maar op!

Pinterest categorieËn

Voor deze bedrijven is Pinterest interessant

Zoals je hierboven kunt lezen is Pinterest ontzettend uitgebreid en voor vrijwel elk bedrijf wel interessant. Het zit vol met niches. Zo heb ik klanten die tangoschoenen verkopen via Pinterest maar ook mamabloggers die lezers naar hun artikelen trekken via Pinterest. Het is dus belangrijk dat content op je website hebt staan. In de vorm van producten, blogartikelen, gratis weggevers, noem maar op.

Richt jij je op consumenten (B2C) dan is het een must om actief te zijn op Pinterest. Doe je dit niet dan loop je enorm veel mis. Maar ook als jij je richt op bedrijven (B2B) hebt kan het echt verschil maken. Mits je goede content hebt. Niet voor niets dat er nu enorm veel bloggers actief hun artikelen posten op deze zoekmachine. Het genereert enorm veel verkeer naar hun website. Het brengt meer verkeer van Facebook en meer dan Instagram.

Daarom kies je voor Pinterest

Wanneer je content maakt steek je hier heel veel tijd en energie in. Net zoals het delen van jouw content met je doelgroep. En toch zie je vaak dat de levensduur van je content vaak maar enkele minuten tot een dag lang is. Op twitter is je post na zeven minuten al weg. Op Facebook ziet slechts 5% van al je volgers het en daarna verdwijnt het. En ook Instagram heeft geen lange levensduur.

Maar jouw content op Pinterest wel! Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde levensduur van een pin zo’n zeven maanden is. En dat oude content continu weer naar boven gebracht wordt. Vooral wanneer het relevante content is die door het gehele jaar heen waardevol is. Dit zorgt ervoor dat jouw producten of jouw artikelen niet alleen vandaag getoond en gezien worden. Maar ook morgen, volgende week en zelfs over zes maanden.

Daarom kies je als bedrijf dus voor Pinterest als marketingtool. Omdat Pinterest continu bezoekers en klanten naar je website brengt.

Bijkomend voordeel is dat je nog niet kunt adverteren op Pinterest. Dat kan alleen nog in Engelstalige landen en sinds 2018 in een aantal grote Europese landen. In 2019 komt adverteren ook in Nederland beschikbaar. Alles wat je nu kunt doen op Pinterest is dus 100% gratis.

Kortom: je kunt met je bedrijf niet meer om Pinterest heen. Het is een gemiste kans als je Pinterest negeert.

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer website bezoekers en meer verkopen? Boek dan een Pinterest Power Training op maat en bel 06 317 437 74.

 

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Klik op onderstaande afbeeldingen

Pinterest voor bedrijven. Je kunt er niet meer om heen. Maar is het ook interessant voor jouw bedrijf? Of gebruik jij het nog steeds alleen privé en heb je er nooit over nagedacht om het ook zakelijk in te zetten. Lees mijn tips en adviezen. Pinterest voor bedrijven. Je kunt er niet meer om heen. Maar is het ook interessant voor jouw bedrijf? Of gebruik jij het nog steeds alleen privé en heb je er nooit over nagedacht om het ook zakelijk in te zetten. Lees mijn tips en adviezen.

Maak de Checklist Pinterest voor bedrijven en zie binnen een havle minuut of Pinterest geschikt is voor jouw bedrijf