Pinterest is natuurlijk een heerlijk platform om inspiratie op te doen. We slaan de ene prachtige afbeelding op na de andere, zodat we die tip of dat product nog eens kunnen bekijken. Maar wist je dat videocontent ook steeds populairder wordt op Pinterest?

Video’s blijken meer impressies en betrokkenheid (openen en re-pins) te genereren. Hoewel kliks naar de site iets lager zijn, zorgen ze wel voor groei van je volgers. Nog lang niet iedereen maakt hier gebruik van en daardoor val je op met Pinterest video pins

Daarom: 9 tips voor het maken van video pins op Pinterest. Hoe maak je ze en waar moet je rekening mee houden?

Download ook mijn 100 Pinterest tips voor bedrijven incl. mini video-training.

1. Waarvoor gebruik je video pins?

Je kunt video pins voor meerdere doeleinden inzetten, bijvoorbeeld

 • How to video’s: laat zien hoe je iets maakt. Dit wordt veel ingezet voor DIY (Do it Yourself), mode, interieur.
 • Product demo’s: laat zien hoe een product werkt of hoe iets eruit ziet bijvoorbeeld beauty, interieur, mode, makelaar.
 • Simpele animaties: heb je geen video dan kun je tekst en beeld bewegend maken/animeren waardoor het een video lijkt en je dus de aandacht trekt.

2. Hoe maak je video pins voor Pinterest?

Er zijn meerdere tools die je kunt gebruiken om video pins te maken voor Pinterest, bijvoorbeeld:

 1. Canva is één van mijn persoonlijke favorieten als het gaat om content maken. Canva is een gratis ontwerptool en zit vol met templates die je naar wens kunt aanpassen. Voor zowel social media berichten als voor drukwerk (flyers, menukaarten, visitekaartjes, jaarverslagen). En dus ook voor video. Je kunt geanimeerde en bewegende afbeeldingen maken van foto’s/plaatjes maar je kunt ook video’s uploaden die je eenvoudig kunt bewerken. Canva is een Creative Pinterest Partner.
 2. Vimeo is ook een gratis tool, alleen voor video, maar met een beperkt aantal templates. Je kunt video’s uploaden of gebruikmaken van foto’s die bewegend gemaakt worden. Ook Vimeo is een Creative Pinterest Partner.
 3. Wave.video heb ik zelf onlangs ontdekt. Er is een gratis en betaalde optie. Net als Canva super gebruiksvriendelijk en makkelijk. Bevat veel templates voor video en je kunt video eenvoudig bewerken en tekst toevoegen.
 4. Adobe Premiere is een betaalde tool die wat ingewikkelder is, maar er zijn er veel mensen die deze tool graag gebruiken.

Uiteindelijk is het een kwestie van uitproberen en testen welke tool het best voor jou werkt.

3. Welk formaat gebruik je voor video pins?

Pinterest ondersteunt videopins in een breed scala aan dimensies, waaronder:

1:1: vierkant
9:16, 4:5, 2:3: verticaal
16:9: horizontaal

Met meer dan 80% van de pinners die op mobiel scrollen, is verticaal een van de beste opties voor pins. Werk je met Canva of Vimeo templates dan hebben deze uiteraard automatisch al het juiste formaat.

Horizontale/liggende pins werken niet goed op Pinterest. Heb je geen verticale video pins, probeer dan vierkante pins (1:1) uit.

Je kunt bijvoorbeeld ook je Instagram reels uploaden naar Pinterest, deze zijn al in het staande formaat

4. Wel of geen geluid bij een video pin?

Wat ook op andere platforms blijkt: mensen bekijken hun feed zonder geluid. En dat is ook op Pinterest zo. Het blijkt zelfs dat er op video’s mét geluid minder geklikt wordt. Gebruik tekstoverlay en een goede pinbeschrijving om je verhaal te vertellen. Selecteer een omslagafbeelding wanneer je je video uploadt zodat mensen weten waar de video over gaat.


5. Hoe lang moet de video pin zijn?

Verwacht niet dat wanneer je een tutorial van vijf minuten op Pinterest zet, deze heel goed zal scoren. Het zijn juist de korte video’s die de aandacht trekken en een save of klik opleveren. Zorg ervoor dat de ideeën die je in je video’s overbrengt helder en beknopt zijn.

Pinterest adviseert een lengte tussen 6 tot 15 seconden.

Heb je wel langere video’s waar je graag naar wilt verwijzen? Dan kun je het beste met een teaser-filmpje van 15 tot 40 seconden je publiek warm maken. Daarna klikken ze door naar je volledige video op Youtube of nog beter; naar je website.


6. Zorg voor conversie met een supergoede call-to-action

Zoals voor de meeste uitingen geldt, is een call-to-action (CTA) cruciaal voor het aanzetten van je publiek tot actie. Simpele CTA’s zoals ‘Download nu’ of ‘koop nu’ of ‘“Maak dit recept’ zorgen voor beter presterende pins. Zo genereren video pins met een CTA meer verkeer naar je website.


7. Niet vergeten: de mobiele gebruikerservaring!

80% van de Pinterest gebruikers, gebruikt Pinterest via hun mobiel. Zorg dus dat je pins creëert met mobiele gebruikers in gedachten. Je kunt de pin eerst uploaden naar je eigen telefoon, voordat je deze met je publiek deelt. Zo kun je checken hoe goed de kwaliteit van de video en eventuele ondertitels zijn. Als deze niet voldoende leesbaar zijn, kan dat averechts werken.


8. Zo upload je een videopin in Pinterest

 1. Log in op je zakelijke Pinterest account
 2. Klik linksboven op de pagina op Maken en klik vervolgens op Pin maken
 3. Klik op de cirkel met het pijltje-omhoog om een video te uploaden, of sleep een video naar het uploadveld
 4. Versleep de schuif naar links of naar rechts om een afbeelding in je video te selecteren voor de omslagafbeelding
 5. Geef de pin een titel en beschrijving, en voeg een bestemmingslink/url toe
 6. Publiceer je pin meteen of plan hem in voor later
 7. Kies een bord in het uitklapmenu, of kies Bord maken om een nieuw openbaar bord te maken
 8. Klik op Publiceren

Je kunt meerdere video’s uploaden door op het plusje te klikken om aanvullende videopins te maken. Je kunt tot 2 GB aan videomateriaal tegelijk uploaden.

9. Het verschil tussen gewone pins en video pins

Moet jij nu ook video pins inzetten? Ben je echt nog maar net begonnen met zakelijk pinnen? Verdiep je dan eerst in hoe je Pinterest goed inricht en hoe je goede pins maakt. Ga daarna aan de slag met video pins en leer wat werkt voor jou.

Video pins hebben over het algemeen een lagere click-rate dan gewone pins. MAAR, ze worden wél vaker bewaard, en laat dat nou net interessant zijn! Ze dragen bij aan je naamsbekendheid en zijn daarmee een waardevolle toevoeging aan je “gewone”verticale pins.


Vergeet niet dat berichten op Pinterest een lange levensduur hebben en dus nog lang voor conversie kunnen zorgen. Pinterest is een platform voor de lange termijn. Daar heb je niet binnen een paar dagen al mega succes. Met de juiste strategie nemen de gratis bezoekers naar je website iedere maand toe. Ze breng je met Pinterest een constante stroom geïnteresseerde bezoekers en klanten op gang naar je website, webshop of blog.


Wil jij aan de slag met Pinterest, zodat jij meer bezoekers én meer omzet uit het platform gaat halen? Schrijf je dan in voor mijn 6-weekse Pinterest Training en zorg dat jij voorloopt op jouw concurrenten!


Download gratis 100 Pinterest tips voor bedrijven